Search
Menu

Built on the largest sandhill in the area, The Mount was originally the centre point of Fleetwood, and was designed by eminent Architect Decimus Burton in the 1800s. In a project that began in September 2019, Purcell have conserved, restored, and repaired The Mount’s two grade-II listed buildings: The Lodge and The Pavilion. Our design has retained the buildings’ historical significance, and created contemporary spaces for public use, including an education centre, exhibition space, wedding ceremony space and a function room for activities and volunteering programmes.

The Mount, Fleetwood. Wyre Council. Credit: Nick Harrison

The Pavilion previously functioned as an observatory and signaling point, while prior to this, it was used as a prospect point for its stunning views across Morecambe Bay to the Lake District. Purcell have transformed The Pavilion into an education, exhibition, and function space. Our team reinstated the building’s historic details such as the ground floor dormers and benches, creating a pleasant environment to take in the spectacular view over Fleetwood and the Wyre estuary.

The Mount, Fleetwood. Wyre Council. Credit: Nick Harrison

Dedicated attention has been paid to sensitively restore the building to its former glory. The original balustrading details, louvres, and paint colour scheme are based on historical photographs and paint analysis of the site, while the copper roof has also been reinstated to its dome.

The Mount, Fleetwood. Wyre Council. Credit: Nick Harrison

When restoring the lodge, the blocked windows and doors have been reopened and its lower ground floor reinstated to create an attractive and welcoming entrance. This will now provide additional accommodation for a café, artist–in-residence, and a volunteering hub. Ryder Landscape’s landscape proposals included the removal of non-native tree species planted in the 1980s to reinstate the visual relationship between the two buildings and between The Pavilion and the town centre.

It has been a great pleasure to have worked on restoring The Pavilion and Lodge to their former glory while still catering to future uses. The works ensure it will be as valued and loved by future generations to come as it is with the locals today who have found memories of the buildings. It has been very rewarding to work on such an architectural gem in Fleetwood whereby the outcome has been well received by the locals. Lastly, this would not have been achievable without the support of Wyre Council and the ‘Parks for People’ grant by The National Lottery Heritage Fund and The National Lottery Community Fund.

Zhor Boukerrou, Architect

Share

US