Search
Menu

The Royal Artillery Museum’s ambition is to create a sustainable new home to share the heritage of Salisbury Plain and display its internationally significant collections. The fully accessible new building will encourage military-civilian integration, provide educational opportunities and promote Salisbury Plain’s legacy.

Rich in Neolithic history, the site is close to the Stonehenge and Avebury World Heritage Site and has been used for military training for over 100 years. The main challenge is to create a bold, landmark new museum that will attract visitors that will not be too intrusive to the landscape.

Sustainable design

The 6000sqm museum is designed to be low in profile and has expansive glazing and viewing terraces which frame views of its sweeping grassland setting. Sustainable design principles are at the heart of the build, which will achieve a BREEAM ‘Very Good’ rating. Internal spaces comprise exhibition areas, a shop, restaurant and other visitor amenities. Outdoor areas include a display arena, an extensive trench system, a cafe, children’s play area, a community garden, an assault course and a processional avenue.

The project will provide a lasting legacy, not only for the ‘Gunners’ and the wider community on Salisbury Plain, but for all those who have shared in its history and those who will shape its future.

The brief is to build a landmark museum to house the Royal Artillery Collection, one of the most comprehensive and significant artillery collections in the world.

Share